Silat dan Bomoh


A silat exponent in Bali

Image via Wikipedia

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, agak tenang hari di tempat kerja. Kesemua amanah yang diberikan telah aku siapkan. Awal aku tiba dirumah hari ni, sempatlah aku berjemaah di Surau Al-Islah. Seperti biasa, selesai solat Maghrib para jemaah berbual-bual kosong sambil menikmati goreng pisang panas yang sempat digoreng oleh Wak Nan.

Sempat juga aku bersembang dengan Haji. Secara tiba2 aku teringatkan kisah yang terjadi pada isteriku yang mana beliau sebelum ini begitu kerap didatangi. Lantas aku bertanyakan pada Haji berhubungan denga syirik. Haji ada menceritakan beberapa perkara berkenaan dengan syirik.

Selesainya solat Isya’, aku terus pulang dan mencari beberapa artikel berkenaan syirik menurut al-Quran dan terlintas aku sebuah laman web yang mana artikelnya berkenaan “Silat dan Perbomohan Menurut Islam“. Seperi biasa ingin aku kongsikan bersama isi kandungannya.

SILAT DAN PERBOMOHAN MENURUT ISLAM

Sebelum dihuraikan  perkataan ‘silat’, terlebih dahulu dihuraikan perkataan ‘gayung’. Perkataan ‘gayung’   asalnya daripada perkataan Melayu Kuno.  Asal perkataannya terbit daripada perkataan ‘gawang’.   Sebagai  contoh gawang tangan, gawang siku, gawang kepala, gawang badan, gawang lutut, gawang kaki, menolak, menyepak, menepis sesuatu kejahatan yang datang pada diri.Perkataan ‘gawang’ ertinya satu sifat yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada semua jenis bernyawa yang terdiri daripada manusia dan binatang bagi menolak jahat dan menerima baik sama ada secara tiba-tiba  ataupun melalui susunan latihan. Daripada perkataan ‘gawang’ inilah terbitnya perkataan ‘gayung’.

Perkataan  ‘gayung’ pula  kalau   diterjemahkan   ke  dalam  bahasa kita sekarang ertinya susunan langkahan pertahanan diri iaitu setiap satu susunan langkahan yang disertakan dengan tumbuk-menumbuk, sepak-menyepak, terajang,  tepis- menepis, lompat-melompat, elak-mengelak dan sebagainya, kaedah ini memang ada pada setiap bangsa di dunia.

Sebagai contoh :

 • Di Thailand dikenali sebagai ‘Muay’ Thai.
 • Di kalangan Melayu dikenali sebagai ‘Gayung’.
 • Di Cina dikenali dengan Kung Fu.
 • Di Jepun dikenali sebagai Judo.
 • Di Parsi dikenali sebagai Gusti.
 • Di India dikenali sebagai Silambam.

Kecepatan, ketangkasan dan kelasakkan dalam latihan gayung (latihan pertahan diri) terwujud hasil daripada lama masa dan tabah di dalam melaksanakan latihan tersebut. Setengah-setengah bangsa khususiah kelompok orang-orang Melayu berusaha mencari suatu cara atau suatu aturcara yang boleh dikepilkan atau disertakan dalam diri atau di luar diri bagi tujuan menzahirkan kehebatan yang lebih berganda-ganda sehingga di luar batas pemikiran biasa. Untuk itu wujudlah berbagai bentuk jampi  serapah, kunjungan dan pemujaan mengikut kaedah gaya dan selera masing-masing. Antara rupa bentuk pemujaan adalah :

 1. Semahan darah-darah binatang haram atau halal.
 2. Menyembah dan memuja rangka badan manusia atau binatang atau yang seumpama dengannya.
 3. Menyembah  dan  memuja rupa bentuk sesuatu sama ada besar atau kecil dari alat-alat senjata.
 4. Mengadakan  jamuan  makanan  dan  minuman  yang  halal  atau  haram.
 5. Alat-alat bunyian.
 6. Adapun jampi  serapah pula adalah  daripada kalimah-kalimah  atau ayatayat yang direka sendiri mengikut khayalan atau dalam mimpi atau bisikan atau dari suara yang tidak diketahui arah datangnya atau tuannya.
 7. Pelbagai benda atau tulisan dijadikan tangkal atau azimat.

Apabila si pengamal yang bercita-cita atau berhajat mendapatkan atau menzahirkan suatu kelebihan maka ia akan melazimkan sepenuh diri dengan mengadakan sepenuh tumpuan kepada semua bentuk pemujaan, jampi serapah dan amalan tersebut. Dikala itu akan datanglah suatu lembaga sama ada di dalam mimpi, khayalan atau dalam jaga, berjanji menolong dalam semua bentuk kerja buat dengan syarat patuh kepada semua perjanjian yang diberi dan ditetapkan. Lembaga ini dikenali dengan panggilan ‘dewa / dewi’ oleh masyarakat Melayu silam. Di dalam Al-Quran pula dipanggil dengan perkataan ‘jin’, manakala bahasa moden memanggilnya dengan ‘laser’ atau ‘hologram’.

‘Dewa / dewi’ (jin) ini  menzahirkan rupa diri  dalam bentuk manusia mahupun binatang  ataupun yang seumpamanya dan kadang-kadang akan menjelma masuk dalam diri manusia dengan mengaku atau memperkenalkan diri sebagai Tuhan,  Nabi,  Malaikat, Wali, datuk atau nenek dengan menggayakan beberapa perkara yang luar biasa untuk  mengikat manusia yang didatanginya itu agar sentiasa menurut, memuja,  menyembah, mengikut dan tunduk patuh kepada semua arahannya supaya tidak terputus hubungan. Saka-baka keturunan dan semua bentuk sihir, istidraj, silap mata berasal dan terbit dari sini. Permainan dewa / dewi ini hanyalah sekadar menggantikan sesuatu dengan sesuatu dan ianya terhad atau dengan mengalihkan pandangan mata. Berbeza dengan  irhas, mukjizat, karomah dan ma’unah yang mana dasarnya paling sesuatu kepada sesuatu, walau seberapa banyak dan luas sekalipun.

Di dalam Agama Islam, ilmu dan amal sedemikian dipanggil ajaran sesat kerana telah menyesatkan aqidah, syariat dan akhlak seseorang insan yang berada di dalam Agama Islam  sehingga  dipanggil  atau   dinamakan syirik, murtad, kufur, munafiq, zalim dan fasiq, kerana si pengamal itu telah jatuh kepada Syirik Uluhiyyah dan Syirik Rubbubiyyah, kufur dan maksiat di dalam ilmu dan amalannya. Tujuan  mereka  mengadakan  yang  seumpama  dengan yang tersebut hanyalah semata-mata ingin mempamerkan   kehebatan, kebesaran, keunggulan kepada masyarakat setempat supaya mereka disanjung, dipuja dan dipuji, dikunjungi, diambil ilmu dan amal daripadanya. Dari sini lahirlah pula individu manusia yang digelar mahaguru, mahajaguh, maharaja, pendekar, hulubalang, panglima, tok pawang, tok bomoh, tok mudim, tok bidan, mak andam dan sebagainya.

Gambar Hiasan

SILAT

Perkataan ‘SILAT’ berasal dari Bahasa Arab iaitu ‘As Silsilati’. Tok Guru saya kata As-Silsilati itu boleh diterjemahkan dengan perkataan perhubungan, hubung kait atau kaitan. Perkataan silat kalau diterjemahkan ke dalam bahasa kita sekarang ertinya latihan pertahan diri yang ada hubung kait, yang ada kaitan sepertimana yang diajar oleh Nabi SAW kepada sahabat, sahabat pula mengajarkan kepada tabiin dan seterusnya. Iaitu suatu latihan pertahanan diri tidak kira di atas apa juga susunan langkah yang diberi nama atau yang belum diberi nama yang disertakan dengan qosod dan tujuan menjual diri dan hartanya kepada Allah SWT dan Rasul dan sentiasa berada di atas dasar aqidah, syariat dan akhlak Rasulullah SAW kerana :

 • Menjaga kesucian Agama Islam.
 • Menjaga maruah diri dan keturunan yang beragama Islam.
 • Menjaga harta dan tanahair orang Islam.

Iaitulah suatu  latihan  yang  bebas dari  Syirik  Uluhiyyah dan Syirik Rububiyyah dalam ilmu dan amal. Suatu latihan yang mengajak ahli-ahlinya berada di dalam Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Rububiyyah yang membawa kepada kemantapan aqidah, syariat dan akhlak yang sentiasa mengikat darjatnya di sisi Allah SWT. Manakala wirid, jampi, doa pula daripada Al-Quran, Al-Hadis Nabawi dan yang diambil dari ulama’ yang ahli pada babnya yang ada untaian dan rangkaian salasilah ambilannya sehingga sampai kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW atau paling kurang sampai kepada ulama’ muktabar yang mahsyur dan dikenali umum, disamping melazimkan puasa sunat dan sembahyang sunat sebagai tetamu kepada amalan yang telah difardhukan dan diwajibkan di dalam Agama Islam.

Dari sini dapatlah difahami dengan jelas dan ketara di antara latihan pertahan diri, perbomohan, kebatinan dan kerohanian yang menurut Agama Islam dan yang tidak menurut Agama Islam berdasarkan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.5Antara perbezaan pokok yang jelas dan ketara bagi mereka-mereka yang tidak menurut Islam dalam latihan pertahan diri, kerohanian dan perbomohan atau seumpamanya itu mesti akan terdapat atau ada pada diri mereka beberapa perkara berikut :

 1. Jahil Murakab.
 2. Jahil Basit.
 3. Ikut membabi buta.
 4. Berpegang teguh kepada hukum adat semata-mata.
 5. Mengikut bijaksana pemikiran semata-mata.
 6. I’tiqad Hululiyyah dan I’tiqad Wahdatul Wujud.
 7. Memuja roh dan penjelmaan roh ke dalam diri.
 8. Jahil dalam kaedah Bahasa Arab di dalam menghuraikan ayat-ayat Al-Quran, Hadis Nabi dan kitab-kitab Ulama’ atau kurang cermat mentafsir ayat dan perkataan mereka.
 9. Mengambil ilmu dan amal dari orang jahil aqidah, syariat dan akhlak atau orang yang tidak beramal dengan aqidah, syariat dan akhlak.
 10. Ada perjanjian yang sama dengan hukum syarak, harus dan haram dalam hukum syarak.
 11. Tidak mendekati alim ulama’ yang ahli pada babnya dan tidak mengambil nasihat dan pengajaran daripada mereka.
 12. Mengadakan mubai’ah yang disertakan dengan sumpah bagi memberatkan diri melaksanakan yang baik dan menjauhkan yang jahat.
 13. Berpegang teguh dan beri’tiqad yang wirid, jampi dan doa boleh menghasilkan sesuatu.
 14. Menderhaka kepada Raja dan melanggar undang-undang Negara

Ciri-ciri Latihan Pertahanan Diri, Perubatan, Perbomohan dan lain-lain menurut perspektif Islam antaranya :

 1. Sentiasa berpegang teguh kepada Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Rububiyyah dan memelihara diri supaya tidak terjatuh kepada Syirik Uluhiyyah dan Syirik Rububiyyah dalam ilmu dan amalan.
 2. Memulakan sesuatu yang baik dengan Istighfar, Syahadatain, Taawudz dan Bismillah.
 3. Tidak bercampur lelaki dan perempuan yang halal nikah dalam amalan latihan dan dalam perubatan.
 4. Latihan itu hanya semata-mata ubudiyah diri, zahir dan batin kepada Allah SWT bagi meningkatkan keyakinan yang tinggi serta mencapai akhlak yang mulia.
 5. Berpakaian yang menutup aurat.
 6. Tidak membangsakan susunan langkah itu kepada apa yang dilakukan oleh Nabi SAW atau mana-mana Nabi dan Rasul Alaihi Massalam atau kepada mana-mana Rukun Fi’li Islam bagi mengatakan ketinggian dan kehebatan susunan langkahnya.
 7. Latihan pertahan diri adalah suatu sunnah dalam Agama Islam jika tujuannya seperti yang tersebut dalam huraian perkataan silat, kerana Nabi Muhammad SAW sendiri menjadi jaguh gusti Semenanjung Arab, dan menjadi panglima agung dalam peperangan dan menjadi maharaja dalam pemerintahan.
 8. Memperkukuhkan hubungan silaturrahim dan persaudaraan dalam Agama Islam.
 9. Dibolehkan mengambil upah jampi tetapi tidak boleh menjaminkan hasil hajat dan kesembuhan penyakit tanpa bersandarkan kepada Allah SWT.

Semoga penulisan ini sedikit sebanyak dapat membuka minda kita agar lebih berwaspada. Insya Allah.

Sumber: Silat Dan Perbomohan  Menurut Islam

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s