MUSIBAH: Adakah disebabkan Dosa, Ujian, atau Sial?


Dr Fathul Bari

Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

Soalan:

Mohon pandangan ustaz tentang stigma masyarakat yang membuat andaian bahawa jika seseorang itu ditimpa musibah atau kesusahan, ia dikaitkan dengan tuduhan seperti dia pernah melakukan perkara yang tidak elok. Kemudian saya hendak kaitkan dengan ucapan ustaz bahawa kita sebagai manusia pernah buat salah. Adakah kesusahan yang Allah berikan itu kerana kesalahan dan dosa kita atau adakah ianya ujian daripada Allah SWT.

Jawapan:

Kaffarah juga disebut sebagai penghapus dosa. Dalam hadis-hadis Nabi SAW memang Nabi menyebut apabila seseorang ditimpa kesakitan, walaupun terkena duri, dengan terkena duri itu diampunkan dosanya yang lalu. Maksudnya ia ujian yang Allah SWT berikan sebagai satu kaffarah.

Cuma dosa mana yang diampunkan kita tidak tahu. Kita buat banyak dosa. Kata Nabi di dalam hadis, dosa-dosa kecil diampunkan dengan wudhu. Juga dosa-dosa kecil boleh diampunkan dengan umrah.

الْعُمْرَةُ إِلَى الْعُمْرَةِ كَفَّارَةٌ لِمَا بَيْنَهُمَا وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَيْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلَّا الْجَنَّةُ

Maksudnya: “Antara…

View original post 511 more words

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s